czwartek, 11 czerwca 2015

Wstrząsnęła moim światem. Aromatyczna zupa na bazie pomidorów

Chciałabym zapytać kogoś, upewnić się, sprawdzić doświadczalnie... czy ta zupa faktycznie jest tak pyszna, czy postradałam zmysły? Niestety ani za pierwszym, ani za drugim razem, kiedy ją robiłam, nikogo nie było pod ręką. Aromatyczna, wypełniona ulubionymi przyprawami, z białkową wkładką w postaci fasoli, soi, cieciorki - Wam pozostawiam wybór. Do tego rewelacyjnie prosta w przygotowaniu i względnie szybka, o ile nie liczyć gotowania strączków. 



Aromatyczna zupa na bazie pomidorów z fasolą, soją lub ciecierzycą
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżka oleju (może być jakiś charakterystyczny, orzechowy)
  • puszka całych lub krojonych pomidorów - 400 g
  • szklanka lub 2 ugotowanych strączków (*patrz wyżej)
  • 6 suszonych pomidorów, nie w oleju
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • szczypta wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej)
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 chlust octu jabłkowego BIO 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka tahini (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wywaru warzywnego (w zapasie)
Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, a potem pokrojoną w talarki marchew. Dusimy całość, aż cebula będzie w pełni zeszklona, czosnek także (nie może się przypalić. Do garnka wrzucamy wybrane strączki i posiekane suszone pomidory, podlewamy puszką pomidorów, dosypujemy i dolewamy przyprawy (tahini można dodać na końcu). Wywar posłuży nam jako rozcieńczacz do zupy, kiedy w trakcie gotowania robiłaby się zbyt gęsta (choć i taka jest pyszna). Gotujemy około 20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz